Relatieproblemen

Starten met Relatietherapie?

Als problemen binnen een relatie de mooie momenten gaan overheersen, moet er iets gebeuren. Door relatieproblemen zullen de onderlinge verhoudingen steeds slechter worden.

Relatietherapie kan uitkomst bieden, maar wat mag je van therapie verwachten? Probeer eerst onze 6 tips om al grote stappen te zetten naar een gelukkige relatie.

De meeste mensen staan niet open voor relatietherapie. Hoe kan iemand anders vertellen wat jullie fout doen in jullie relatie? Toch kan het uitkomst bieden. Het is beter om eerst zelf de schouders er onder te zetten. Erken eerst dat er relatieproblemen zijn en ga er vervolgens aan werken om ze op te lossen

Wanneer is relatietherapie te overwegen?
Je bespreekt relatieproblemen niet snel met anderen. De stap zetten naar relatietherapie zullen de meeste stellen niet voor open staan op het moment dat ze ontdekken dat ze een probleem hebben.

Ook logisch, want alleen jullie kunnen het oplossen. In een uiterste geval is het te overwegen om hulp in te schakelen in de vorm van relatie therapie, maar voor de meeste mensen is het een uiterste redmiddel. Als jullie alle manieren om het zelf op te lossen al geprobeerd hebben, kan er een afspraak gemaakt worden voor relatietherapie, maar verwacht er geen wonderen van.

Werkt relatie therapie?
Daar zijn de meningen over verdeeld en het zal ook verschillen per persoon. Een eerste vereiste is dat jullie er voor open moeten staan. Met een negatieve verwachting naar een relatietherapie gaan heeft geen zin. Uit Brits onderzoek blijkt dat relatietherapie een relatiebreuk in de hand werkt. Uit de therapieën krijgen de stellen met relatieproblemen het gevoel dat ze gefaald hebben.

Het hebben van therapie zou het gevoel geven dat de relatie al beëindigd is, blijkt uit het onderzoek. Wat hierin ook meespeelt is het feit dat partners pas in relatietherapie gaan als de relatie al niet meer te redden is.

Together and love conception made of puzzle heart like pieces isolated on white

Of het voor jou gaat werken is een kwestie van uitproberen. Om een breuk te voorkomen is het te overwegen. Probeer wel om eerst de relatieproblemen op te lossen met onze 6 tips.

Relatieproblemen moeten thuis opgelost worden
Iemand anders is het moeilijk uit te leggen waar de frustraties liggen binnen een relatie. De relatieproblemen hebben jullie zelf gecreëerd, los ze dan ook zelf op. Dit klinkt wel zeer eenvoudig, maar helaas werkt het niet zo. De problemen zijn zeer geleidelijk ontstaan, in kleine stapjes moeten ze ook weer verholpen worden. Verwacht geen resultaat binnen een paar weken.

Het is een kwestie van tijd investeren en schipperen. Lees er veel over en probeer te leren van ervaringen van andere mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Wacht er niet te lang mee om weer plezier in jullie relatie te krijgen. Zodra er een breuk is ontstaan, is het moeilijk om het weer te herstellen.

Geen relatietherapie, maar zelf de oplossing vinden – 6 tips
Voordat je een therapeut laat vertellen hoe jullie de onderlinge relatie moeten veranderen, kunnen jullie eerst proberen om de ontstane problemen zelf op te lossen. Bij de 6 tips die wij hieronder geven is het noodzakelijk dat de problemen eerst door beide onderkend zijn. Vervolgens is het zaak om er veel over te praten.

Dit is namelijk de enige manier om de onderlinge relatie weer te verbeteren. Met praten bedoelen wij niet de planning van morgen doorspreken of issues rondom de kinderen bespreken. Het moeten vooral gesprekken zijn over gevoelens.

relatieproblemen

Tip 1: Stel jezelf de vraag: “Is er nog een toekomst samen?”
Sommige relaties zijn gedoemd om te mislukken. Een voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld knipperlichtrelaties. Partners die de relatie al meerdere keren verbroken hebben, zullen een grotere kans hebben dat de relatie geen stand gaat houden op de lange termijn. Voordat er wordt gewerkt aan de relatie is het belangrijk dat jullie beide eerst uitspreken dat het nog de moeite waard is om er voor te gaan. In het geval één van beide de relatie niet meer ziet zitten, is het beter om gelijk te stoppen. Bij twijfels zijn er in ieder geval nog mogelijkheden.

Tip 2: Maak een lijst van bezwaren en bespreek het
Jullie hebben naar elkaar toegegeven dat er relatieproblemen zijn. De volgende stap is om voor elkaar inzichtelijk te maken waar de bezwaren en de irritaties liggen. Jullie beiden moeten een lijst met problemen maken die jullie kunnen bespreken. Het moet niet verwijtend zijn, maar je moet opsommen waar volgens jou de pijnpunten liggen binnen de relatie. In een ontspannen gesprek kunnen jullie de punten gaan bespreken. Om en om wordt er één punt kenbaar gemaakt. Per punt moet het probleem inhoudelijk besproken worden.

De lijst hoeft niet in één keer afgewerkt te worden. Probeer juist alle punten goed door te spreken. Je partner moet goed begrijpen waar voor jou het pijnpunt ligt. De punten die niet besproken zijn, schuiven jullie door naar een volgend gesprek. Ga niet alle punten achter elkaar opratelen. Je moet je partner niet het gevoel geven dat hij/zij alleen maar slechte eigenschappen heeft.

Een aanvullende tip is om ook een keer een lijstje te maken met positieve punten van je partner. Wat zijn zijn/haar kwaliteiten. Dit is namelijk leuk om een keer te horen.

Tip 3: Vergeef de fouten van je partner
Grote fouten in een relatie kunnen cruciaal zijn. Het beste voorbeeld hiervan is vreemdgaan. Dit is voor de partner zeer moeilijk om te verwerken. Je relatie moet zeer sterk zijn om vreemdgaan te kunnen overleven. Wordt de relatie niet verbroken door het vreemdgaan? Dan is het zaak om te werken aan jullie relatie. Het zal veel tijd kosten om de vertrouwensbreuk weer te herstellen. Uiteindelijk moet het vreemdgaan vergeven worden. De toekomst zal uitwijzen of het gaat lukken om de misstap te vergeven. Voor jullie gezamenlijke toekomst is het noodzakelijk dat het gaat lukken.

relatietherapie 2

Tip 4: Reken af met oud zeer om verder te kunnen
Sommige issues uit het verleden worden niet besproken, maar zorgen tussen de partners wel voor wrok. Dit kunnen dingen zijn waarvan de partner denkt dat het allang vergeven en vergeten is. Zit jij met oud zeer richting je partner? Praat erover om het een plekje te kunnen geven. Het zal al verlichting geven door er onderling over te praten. Probeer er nog één keer diepgaand over te praten om het daarna een plekje te kunnen geven.

Tip 5: Probeer een oplossing te zoeken voor het grootste probleem
Relatieproblemen zijn vaak een opeenstapeling van grote en kleine verwijten. Zodra jullie in een negatieve spiraal terechtkomen, zal het snel bergafwaarts gaan. Door frustraties komen er nog veel meer problemen.

Als er relatieproblemen zijn hoef je niet alle problemen aan te pakken. Om te beginnen kunnen jullie het beste eerst het grootste probleem proberen te verhelpen. Onderling moeten jullie er eerst uitkomen wat het grootste probleem is. Concentreer jullie hierop om het probleem uit de wereld te helpen.

Vaak zal het lastig zijn om het grootste probleem uit te kiezen. In dat geval is het aan te raden dat er twee worden uitgezocht. Ieder van de partners kiest er een.

Tip 6: Herontdek elkaar in bed
Wat is nu leuker dan een ruzie goedmaken in bed. Ook relatieproblemen kun je aan werken met goede seks. Dit brengt jullie dichter bij elkaar. Een logisch gevolg is dat er ook meer verdraagzaamheid tussen beide partners gaat komen. Het is wel lastig om ontevreden partners zover te krijgen. De sfeer is er namelijk niet naar.

Koop een keer een aantal seksspeeltjes bij een online seksshop of ga samen naar de stad om attributen en lingerie te kopen. Seks is mogelijk niet de oplossing voor het probleem, maar veel kleine verwijten zullen verdwijnen als beide partners betere en vaker seks hebben.

Lukt het niet om het zelf op te lossen? Relatietherapie toch proberen
Wil het maar niet lukken om dichter bij elkaar te komen? Voordat jullie drastische stappen gaan zetten, kan het geen kwaad om toch een keer relatietherapie te proberen. Vraag een keer een kennismakingsgesprek aan om te ervaren of het iets voor jullie is. In het eerste gesprek moet het al goed voelen, anders heeft het geen zin met de betreffende therapeut.

Je moet het vervolgens wel de tijd geven. Een paar sessies zullen de lucht nog niet klaren. Het is een proces dat doorlopen moet worden. Beide partners moeten wel open staan voor relatie therapie.

Een gezonde relatie zorgt voor een gelukkig leven. Een slechte relatie zorgt voor stress, ongeluk en veel drama.

Wat is het jou waard om het andere geslacht compleet te begrijpen?

Wat is het jou waard om nooit meer bang te hoeven zijn over dat je partner vreemdgaat of je verlaat?

Wat is het jou waard om nooit meer spanningen of andere negatieve emoties door je partner te ervaren?

Wat is het jou waard om enkel nog rust, positiviteit, liefde en energie uit je relatie te krijgen?

Wat is het jou waard om elke dag weer wakker te worden alsof je leeft in je grootste fantasie?

Vragen of aanmelden via WhatsApp